22. 5. 2020

Lipšic a šéf Penty Haščák spolu uzavreli dohodu, opakuje v Threeme Kočner

Známy advokát a exminister vnútra Daniel Lipšic bol pre Mariana Kočnera úhlavným nepriateľom, vyplýva zo zverejnenej komunikácie z aplikácie Threema. Kočner obvinený z vraždy novinára Jána Kuciaka zároveň často v Threeme spomína hlavného protagonistu kauzy Gorila a šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka, s ktorým mal v minulosti kamarátsky vzťah. Z prepisu komunikácie je pritom zrejmé, že Kočner postupne prestal Haščákovi dôverovať a na niekoľkých miestach uviedol, že Haščák a Lipšic spolu uzavreli dohodu. Lipšic pritom v minulosti vystupoval ako bojovník proti Pente.

Vybrané médiá už niekoľkokrát informovali, že v rozšifrovanej komunikácii z aplikácie Threema v telefóne Mariana Kočnera sa viackrát spomína aj šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Býva v nej označovaný aj ako Ďaďo či Slavo.

Kočner o jednom z najbohatších ľudí na Slovensku, ktorého v minulosti označoval za kamaráta, napríklad kontaktu uloženému ako „N“ píše, že na jeho úkor ovládne TV Markíza. „Ahoj. Keďže sa Slávo správa ako k*kot, tak si svoje veci musí riešiť sám, a za tejto situácie mu nemienim pomáhať. P.S. A Markízu budeme mať my a nie on.“

Podnikateľ obžalovaný z vraždy novinára v rozhovoroch so svojimi kontaktami takisto spomína aj prominentného advokáta Daniela Lipšica. Svedčí o tom aj toľko skloňovaný excelovský dokument s prepisom správ publikovaný sudcom Petrom Šamkom zo začiatku tohto týždňa.

Lipšica, ktorý je pre Kočnera „arcidiablom“, tituluje často ako Lipsteina, Gambina alebo Gamboša či súvisiacimi variáciami. Poslednú prezývku možno Lipšicovi priradiť napríklad na základe správy, ktorú Kočnerovi píše exsiskár Peter Tóth, ktorý pre neho spolu s podriadeným komandom sledoval novinárov: „Gamboš…zabije človeka na priechode pre chodcov a hrá sa na morálny pilier,“ uvádza sa.

Zakopanie vojnovej sekery?

Menej alebo prakticky vôbec sa však na stránkach novín a v reportážach hovorí o tom, že známy finančník Jaroslav Haščák a právnik Daniel Lipšic sú v Threeme skloňovaní aj ako aktéri údajnej vzájomnej dohody. A to hneď na niekoľkých miestach.

Vzhľadom na zhoršujúci sa vzťah Mariana Kočnera k Jaroslavovi Haščákovi, ktorý sa dá z Threemy vyčítať, a meniaceho sa vzťahu Daniela Lipšica k Pente, ktorý si rozoberieme o chvíľu, sa dá predpokladať, že môže ísť aj o akúsi formu dohody o neútočení.

„Inak, včera Slávo povedal, že jeho už Lipstein nezaujíma, že on už je s ním vysporiadaný,“ písal Kočner vyššie spomínanému kontaktu „N“. „Neviem prečo, ale mám taký pocit, ako keby s ním urobil nejakú dohodu,“ opakuje vzápätí v podobnom duchu Kočner.

„A tomu prij*banému Slávovi som robil baranidlo (keďže on je sraľo) a dnes má dohodu s Lipsteinom… A teda k*rva komu tu j*be ?,“ adresuje do tretice správu človeku skrytému za pseudonymom „N“.

Z nepriateľa Penty jej advokát

Existencia dohody v tejto podobe by sedela do sledu vonkajších udalostí. Lipšic chcel napríklad ešte v roku 2012 dokonca odobrať licenciu Privat Banke, ktorá bola vo vlastníctve Penty.

O dva roky neskôr bol zase populárny právnik v ostrom konflikte s rovnakou skupinou za to, že ju obvinil z napojenia na spoločnosť Penta Enterprises Ltd so sídlom na exotickom Belize (Penta Enterprises Ltd bola vlastníkom Medical Group s.r.o, ktorá stála napríklad za predraženým nákupom CTčka do Piešťanskej nemocnice).

Prešlo sotva pár rokov a Lipšic už stál na strane Penty v kauze jej firmy Mecom, ktorá sa dostala do sporu so známym exiskárom Pavlom Forischom. Lipšic a jeho priaznivci v tejto súvislosti argumentovali, že zo strany advokáta šlo o komerčnú činnosť a aj firma s pochybnou minulosťou môže byť v práve.

Tóth: Pre Haščáka robím prvé-posledné

Zaujímavosťou je, že po tom, ako Kočner v jednej komunikácii s Petrom Tóthom znovu spomenie dohodou medzi šéfom Penty a Lipšicom (opäť ich oslovuje prezývkami), hovorí aj o dohode Tótha a Haščáka.

„Tak neviem akú máš dohodu s Ďaďom, keď padneš na barikádach, bude platiť tvojej rodine sirotské?,“ pýtal sa Kočner exsiskára Tótha. „Takú dohodu nemám, ale myslím si, že východňár by ho k tomu donútil, lebo pre nich robím prvé posledné,“ odpovedá mu. Nie je pritom známe, kto je východňár.

Spor s Tóthom

Kočner sa neskôr pre údajnú dohodu medzi Lipšicom bojí komunikovať otvorene aj s Tóthom, blízkym priateľom. „Už bohužiaľ nebudem môcť sa s Tebou baviť otvorene a o všetkom. Lebo nikdy nebudem mať istotu, že to nedorazí až ku Gambínovi,“ smúti Kočner v správe, ktorú mu adresuje.

Tóth sa ale voči týmto špekuláciam ohrádza a píše: „Bratm, toto nie je pekné od teba. Ešte raz. Robíš skratky jak smetiari. Keď robím pre Ďaďa, nerobím pre k*kota gambatého. A navyše, dobre vieš, že nemám z čoho žiť. Tak ma netlač k múru. Nie som ani tá žumpa, ani zradca“.

Kočner ho potom upokojuje, že nejde o výčitku adresovanú voči jeho osobe. „Zle si ma pochopil. To, čo odovzdáš v dobrej viere Ďaďovi (mysliac si, že je len pre neho), Ďaďo môže posunúť Gambinovi. Bez tvojho vedomia.“

Tóth sa v následnom rozhovore snaží Kočnera upokojiť a vraví, že Haščák sa s Lipšicom nespojil. „On len dovolil Kubovi, aby ho zamestnal. A to nie je to isté…ako keby sa s ním spojil,“ vysvetľuje Tóth Lipšicove zaangažovanie v kauze Mecom, ktoré má byť teda podľa neho čisto profesionálne a nie osobné.

Článok bol spracovaný s použitím zverejnenej komunikácie z aplikácie Threema dostupnej všetkým občanom SR a z verejne dostupných novinárskych zdrojov. Citácie aktérov boli formálne a štylisticky upravené pre lepšiu čitateľnosť a prehľadnosť.

Penta: Tóth nepracoval pre Haščáka

„Nevieme sa vyjadriť k obsahu údajnej komunikácie iných osôb. Vieme len zopakovať to, čo už verejne zaznelo a síce, že Peter Tóth nepracoval pre pána Haščáka,“ povedal v reakcii pre Denník S hovorca Penty Martin Danko.

K údajnej dohode medzi Jaroslavom Haščákom a Danielom Lipšicom finančná skupina uviedla nasledovné:

„Je verejne známou skutočnosťou, že Daniel Lipšic v rámci svojho pôsobenia v advokátskej kancelárii Dentons, zastupuje spoločnosť Mecom Group, ktorá patrí do skupiny Penta. Pán Lipšic túto spoločnosť zastupuje vo veci vydierania zo strany bývalých príslušníkov SIS (kauza Mecom Ukrajina, v ktorej figurujú Forisch, Feranc a Žiaran). Ide o štandardnú službu poskytnutú advokátom, pričom skupina Penta a naše entity dlhodobo patrí medzi klientov tejto advokátskej kancelárie. Nevieme, čo mal Marián Kočner podľa Vašej otázky na mysli pod dohodou o neútočení, a ani nám to neprináleží komentovať .“

O vyjadrenie Denník S požiadal aj Daniela Lipšica. Článok o prípadnú odpoveď aktualizujeme.