22. 1. 2020

Deň šiesty. Threema bola získaná zákonne. Zsuzsová do dvojnásobnej vraždy zatiahla Haščáka

Šiesty deň pojednávania v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej priniesol ďalšie výpovede obžalovaných. Prehovorila aj Alena Zsuzsová, ktorá do prípadu zatiahla šéfa Penty Jaroslava Haščáka.

Povedala, že Haščák mal dôvod objednať si vraždu Kuciaka a urobil to tak, aby stopa viedla ku Kočnerovi. Vraj dal Haščák sledovať Zsuzsovú a vďaka tomu zistil, že má blízky vzťah so Zoltánom Andruskóm. Práve on mal dostať objednávku na vraždu Kuciaka od Haščáka. Haščák to mal vraj vopred pripravené tak, aby podozrenie padlo na Zsuzsovú a cez ňu nakoniec na Kočnera.

Zsuzsová niekoľkokrát zopakovala, že trpí panickými poruchami a má panický strach zo zbraní a zo smrti. Je preto podľa nej vylúčené, aby sa akokoľvek podieľala na vražde Jána a Martiny.

Dodala tiež, že Kočner by jej nezveril ani stánok s hotdogmi, preto je nezmysel, aby jej zadával objednávku vraždy a ukazoval fotky zo sledovania novinárov.

Senát navrhol vyčleniť na samostatné konanie Marčeka, keďže on ako jediný sa k vine priznal. O tomto návrhu ešte bude senát rozhodovať. O čom ale súd rozhodol je zákonnosť Threemy. Senát Ruženy Sabovej potvrdil, že Kočnerova komunikácia cez Threemu je získaná legálne. Či a kedy ju budú čítať ešte nie je jasné.

Vypovedali aj členovia sledovacieho komanda Miroslav Kriak a Štefan Mlynarčík. Obaja povedali, že sledovanie robili na pokyny Petra Tótha a boli presvedčení, že tak robia pre štát. Mysleli si, že Tóth pracuje pre tajnú službu. Kriak sa domnieva, že tak Tóth robí dodnes.

Ďalšie pojednávanie sú nariadené na prvý februárový týždeň. Zsuzsová avizovala, že bude vypovedať a môžu jej klásť aj tisíc otázok. Advokát Zlatici Kušnírovej Roman Kvasnica upozornil súd, že Kočner a Zsuzsová sa môžu pomocou tajných signálov dorozumievať priamo na súde.