27. 9. 2019

Kočner ešte neotvoril svoj trezor, povedal vo veľkom rozhovore pre Aktuality.sk šéf vyšetrovacieho tímu Gorila

Lukáš Kyselica potvrdil autenticitu nahrávky týkajúcej sa kauzy Gorila, čo by malo pomôcť preukázať relevantné skutočnosti, ktoré budú viesť k trestnoprávnej dohre a určeniu konkrétnych vinníkov, nesúcich zodpovednosť.

„Máme výsledok znaleckého skúmania, ktorý s najvyššou pravdepodobnosťou potvrdil autenticitu hlasov nahrávok z Gorily,“ povedal v rozhovore pre Aktuality.sk vyšetrovateľ Lukáš Kyselica.

O konkrétnych menách hovoriť nechce, v praxi to však znamená, že Robert Fico sa v konšpiračnom byte Penty stretol s jej spolumajiteľom Jaroslavom Haščákom. Polícia celkovo preskúmala takmer 40 hodín nahrávok z bytu na Vazovovej ulici v Bratislave.

Kyselica viackrát vypočúval aj Mariana Kočnera, ktorý naňho zbieral kompromitujúce materiály. „Snažil sa navodiť pocit ohrozenia,“ tvrdí šéf tímu Gorila, podľa ktorého sa Kočner obával, že jeho parťák Pavol Rusko sa zlomí a potopí ho v kauze zmenky.

Práve Kyselica mal byť človekom, o ktorom písal Kočner Haščákovi krátko pred vraždou Jána Kuciaka. „Keď sme za ním prišli do väzby, ako prvé mi chcel objasniť, že ten čurák, ktorého chcel ‚od..bať‘, som nebol ja,“ hovorí Kyselica, ktorý však Kočnerovi neverí.

Pre prípad objednávky vraždy Silvie Volzovej, kde je podozrivým Pavol Rusko, mal Kyselica spory aj s vedením polície – s jej bývalým šéfom Tiborom Gašparom a exriaditeľom NAKA Petrom Hraškom. „Keď padla otázka, či ma nekočíruje CIA, tak som si o tom pomyslel svoje.“

Kyselica, ktorý viedol dva a pol roka tím Gorila, odchádza k 1. októbru 2019 do civilu. Uvažuje o vstupe do politiky, zrejme skončí u Igora Matoviča. O politike si však nerobí lúzie. „Veľmi dobre viem, ako to tam funguje, počul som aj horšie nahrávky ako Gorila.“

V rozhovore s Lukášom Kyselicom sa okrem iného dozviete:

  • prečo nechcel vydať prokurátorovi Kováčikovi originály nahrávok z Gorily,
  • čo zistili znalci z USB-kľúča, ktorý našli u Kočnera na nočnom stolíku,
  • prečo ho chcel tento mafián zdiskreditovať a kriminalizovať,
  • ako zistil, že Pavol Rusko si mal objednať vraždu Silvie Volzovej,
  • prečo naňho tlačili Gašpar a Hraško, aby sa týmto prípadom nezaoberal,
  • kedy budú na Slovensku také záťahy proti mafii ako v Taliansku.
  • čo si myslí o podnikaní Igora Matoviča a či bude lídrom kandidátky OľaNO

Ako ste sa dostali do tímu Gorila?

Sedel som v kancelárii s bývalým šéfom tímu Marekom Gajdošom. Keď sa v decembri 2011 objavila na internete Gorila, vytlačili sme si to a spolu sme to študovali. Vtedy som si hovoril, že toto je prípad, ktorý by mal robiť náš úrad.

Aká bola prvá reakcia, keď ste to čítali?

Vtedy som až tak nepoznal tie politické prepojenia, takže to bol šok. Bol som zvyknutý na kriminálnikov rôzneho rázu, ale až takéhoto nie. Zároveň som chcel konečne robiť takýto veľký prípad.

Takže ste sa hneď stali súčasťou tímu?

Najskôr na tom začal tím, ktorý viedol Marek Gajdoš. Keď mali porady, vždy som sa zo slušnosti zdvihol a odišiel z kancelárie.

A to aj vtedy, keď prišiel niekto niečo odkonzultovať. Keď už sa to dialo každú chvíľu, asi po mesiaci ma Marek oslovil, či mám záujem byť členom tímu.

Ako ste vnímali Gajdošov nedobrovoľný odchod do civilu?

Každá strata zabolí, ale Marek bol jedinečný v tom, že nepodľahol žiadnym tlakom.

Po odchode hovoril o tlakoch zo strany špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, policajného prezidenta Tibora Gašpara aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Mal pravdu?

Sedeli sme spolu v kancelárii, takže vždy, keď bol na koberci, mi zreferoval, ako to prebiehalo. Väčšinou som poznal len jeho argumenty, ale tiež som si to vyhodnotil tak, že je naňho vyvíjaný tlak.

O vyšetrovaní Gorily

Vy ste mali ako šéf tímu Gorila voľné ruky?

Myslím si, že áno.

Naozaj neboli žiadne zásahy?

Keď bolo treba, tak som si povedal svoje a potom som odišiel.

Skúste byť konkrétny.

Keď sme mali rozdielne názory s prokurátorom alebo s nadriadenými v polícii, vždy som to logicky vyargumentoval. Keď sa mi niečo nezdalo alebo som tam videl nejaký úmysel, konal som podľa seba.

Špeciálnemu prokurátorovi Kováčikovi ste odmietli vydať originál nahrávok z Gorily, ktoré sa našli u Mariana Kočnera. Prečo ste mu odovzdali len kópie?

Dal mi ústny pokyn, ktorý som nesplnil. Argumentačne som si to odôvodnil.

Nemali ste preto problémy?

Čakal som problémy, nič také sa však nestalo. Akurát prišiel druhý, písomný pokyn, že znovu žiada odovzdať originály. Ani tomu som nevyhovel.

Myslíte si, že chcel tie nahrávky zničiť? Tak argumentovala aj finančná skupina Penta, s čím sa stotožňoval i Kováčik.

Počas diskusie v televízii TA3 povedal, že tie nahrávky treba vrátiť SIS alebo niečo v tom duchu. Časť jeho slov sa argumentačne zhodovala s papiermi zo spisu, ktoré nám posielala spoločnosť Penta.

Nevydali ste mu ich teda z obavy, že ich nechá zničiť?

Aj toto je jedno z možných vysvetlení. Isté signály som mal už vopred, vedel som, že sa budú diať možné aj nemožné veci. Asi hodinu alebo dve po prevzatí predmetného USB-kľúča mi volal Kováčik, aby som mu to predložil.

Ako vedel, že máte ten kľúč?

To je otázka naňho.

Takže bol podrobne informovaný o tom, kedy ste sa k tomu kľúču dostali.

Áno. Prevzal som ho od vyšetrovateľa z tímu Kuciak Petra Juhása a krátko na to sa mi ozval Kováčik. Keby povedal, že chce vykonať znalecké skúmanie, takže potrebuje originál nahrávok, musel by som mu vyhovieť. To však neurobil.

Kde sú dnes tie originály?

U nás na polícii.

Sú v bezpečí?

To je novinárska otázka, na polícii by malo byť všetko v bezpečí.

Sme novinári, tak sa pýtame, či neexistuje riziko, že nahrávky zmiznú.

Cez znalecké skúmania z elektrotechniky sme si vytvorili identické kópie záznamov.
Zvuk je uložený vo viacerých spisoch.

Nahrávky už preskúmali znalci, aby preverili, či ide o autentické hlasy jednotlivých aktérov Gorily. Čo zistili?

Máte správne informácie. Pribrali sme do konania znalca z odboru fonoskopie.

Patria hlasy na nahrávkach ľuďom, o ktorých sa píše v Gorile?

Nebudem potvrdzovať ani vyvracať, či nájdený materiál je alebo nie je Gorila. Nie je to vhodné, nakoľko stále prebieha vyšetrovanie.

V tomto materiáli sa však rôzne osoby rozprávajú o korumpovaní rôznych ľudí, pričom to korešponduje s obdobím, ktoré preverujeme.

Čiže nahrávky sa obsahovo prekrývajú so spisom, ktorý bol zverejnený na internete?

Niečo áno, niečo nie. Znaleckým skúmaním však bolo preukázané, že tie hlasy patria s najväčšou pravdepodobnosťou osobám, ktoré sme žiadali stotožniť s porovnávacím materiálom.

Boli jednotliví aktéri Gorily pozývaní na porovnávaciu skúšku?

Nie.

Takže sa použili len ich verejne dostupné mediálne výstupy?

Dajme tomu, že áno.

František Határ už nežije, pričom zohnať zvukový záznam jeho hlasu asi nie je jednoduché. To isté platí aj v prípade Zoltána Vargu, alebo policajta Jána Rejdu. Zrejme by sa našiel hlas Anny Bubeníkovej, no celkom určite ste mali k dispozícii hlasy Jaroslava Haščáka, Jirka Malchárka a Roberta Fica. Znamená to, že posledných troch menovaných už máte stotožnených?

Nemáte celkom pravdu. Máme toho viac, ale nebudem to konkretizovať.

Podľa Ústavného súdu mali byť tie nahrávky zničené, pričom sa nemôžu použiť ako dôkaz v kauze Gorila. Znamená to, že ich využijete v rámci preverovania podozrení z korupcie mimo tohto spisu, čiže v inom trestnom konaní?

Samozrejme. Presne to riešime, keďže ten dôkaz bol získaný zákonne. Ak sa preukáže, že nahrávka nie je výsledkom spravodajskej akcie s názvom Gorila, môže to byť označené ako čierna nahrávka, ktorá by bola v trestnom konaní – pri dokazovaní korupcie, o ktorej sa tam hovorí – zrejme tiež nepoužiteľná. Ale vedieme aj konanie, kde je táto nahrávka hmotným predmetom útoku, takže tu je použiteľná.

Pre verejnosť je dôležité aj to, či sú hlasy autentické. A to sa už znaleckým skúmaním potvrdilo.

Nejako ste si odpovedali. Môžem len zopakovať, že máme výsledok znaleckého skúmania, ktorý s najvyššou pravdepodobnosťou potvrdil autenticitu hlasov.

Tie nahrávky sa našli u Mariana Kočnera. Zrejme vás to až tak neprekvapilo.

My sme tie nahrávky hľadali roky. Vedeli sme, v akom postavení bol Marian Kočner. Predpokladali sme, že niečo také by sa mohlo u neho nachádzať.

Je pravda, že USB-kľúč s nahrávkami ležal na jeho nočnom stolíku?

Môžem potvrdiť, že sa to skutočne našlo na nočnom stolíku, a nie v trezore, ako písali médiá. Už sme k tomu vypočuli niektoré osoby, ktoré by mohli poskytnúť vysvetlenie.

To, že tie nahrávky nechal na nočnom stolíku, zrejme nebola náhoda. Chcel tým niekomu niečo odkázať?

Možno. Je to minimálne zvláštne. Keby som to mal v globále zhodnotiť – aj po rozhovoroch s niektorými protagonistami – tak si myslím, že Kočner ešte neotvoril svoj trezor.

Je pravda, že v jeho aute, ktoré odovzdal polícii Peter Tóth, sa našlo okolo 60 nahrávok s vplyvnými ľuďmi – policajtmi, prokurátormi, so sudcami?

Neviem sa k tomu vyjadriť, nemám o tom vedomosť.

Vypočuli ste už vo veci nahrávok z Gorily aj Jaroslava Haščáka z finančnej skupiny Penta?

V kauze Gorila sme ho už vypočuli viackrát. Ale po tom, čo sme získali nahrávky, ešte nie.

Ako na vás pôsobil počas výsluchov?

Tak, ako vystupuje vo verejnom živote.

To je ako?

Videl som rozhovor, ktorý ste s ním robili. Bolo to veľmi podobné. Vie argumentovať, je dobre pripravený a odborne zdatný. Plne spolupracuje pri vyšetrovaní.

Vo veci nahrávok z Gorily ste už naopak vypočuli generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Aké dôležité je jeho svedectvo v tomto prípade?

Každé svedectvo je dôležité.

Môžete potvrdiť, že jeho predchodca Dobroslav Trnka púšťal úryvok z Gorily – v prítomnosti Čižnára – bývalému premiérovi Ficovi priamo na Úrade vlády?

Nechcem zachádzať do niektorých podrobností z výsluchu, nakoľko z každej výpovede vyplývajú nové skutočnosti, ktoré treba preveriť. Nechám to už na kolegyňu, nebolo by vhodné, keby som sa k tomu vyjadroval.

Počuli ste nahrávku medzi Trnkom a Kočnerom?

Môžem potvrdiť, že nám bola odstúpená do spisu, spolu s Gorilou. Keďže mi vtedy volal prokurátor Kováčik, že chce kompletný materiál, ktorý mi odovzdal vyšetrovateľ Juhás (šéf tímu, ktorý vyšetruje prípad vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej – pozn. red.), tak som vedel, čo je obsahom nahrávky.

Rozoberali sme ju aj na koordinačnom stretnutí v Nitre – spolu s pánom Juhásom a ďalšími ľuďmi. Vzhľadom na jej obsah som však z opatrnosti nechcel, aby sa k nej dostal špeciálny prokurátor Kováčik, ktorý mal s Trnkom priateľský vzťah.

A to až do doby, kým nebude v tejto samostatnej trestnej veci pridelená konkrétnemu dozorovému prokurátorovi. Preto som ju pánovi Juhásovi vrátil s tým, že zatiaľ ju nepotrebujem. Už však nastal čas, že ju potrebujeme, takže kolegyňa si ju zrejme znovu vyžiada.

Hovorí sa tam o úplatkoch, ktoré mal dostať Trnka od Kočnera za rozhodnutia v rôznych kauzách – počnúc prepustením Majského cez prípad Glance House až po Gorilu?

K tomu sa nebudem vyjadrovať.

Keď nemôžete hovoriť o obsahu, poďme sa baviť o forme. Je pravda, že Kočner sa tam rozpráva s Trnkom ako s podriadeným s tým, že na konci mu dá facku?

Ani k tomu sa nebudem vyjadrovať.

Prečo? Nehovoríme o obsahu, len o forme.

Vyšetruje to kolega, nebolo by to vhodné.

Ale nevylúčili ste to.

Nemôžem sa k tomu vyjadrovať.

Preverujete aj obchodovanie s nahrávkami z Gorily, ktoré začal vyšetrovať ešte váš predchodca Marek Gajdoš?

Samozrejme.

V akom je to štádiu?

Stále je tam vedené trestné stíhanie vo veci. Zatiaľ nie je vznesené žiadne obvinenie.

Haščák priznal, že za ním chodili rôzni ľudia a ponúkali mu nahrávky z Gorily. Dokonca sa preriekol, keď povedal, že ich cena bola milión eur. Je to tak?

Mali sme informácie, že sa s tým obchoduje. Preto sme aj my rôznym spôsobom nahrávky zháňali, ale nepodarilo sa nám ich získať.

Zistili ste, že ich ponúkali za milión eur?

Tie poznatky sú operatívneho charakteru, takže sa k tomu nebudem vyjadrovať.

Haščák však zrejme vie, o čom hovorí. Asi by to nepovedal len tak.

Keď to povedal pán Haščák, zrejme by vás neklamal.

Skúmate aj to, či ho niekto nahrávkami nevydieral? Trnka, Kočner, iní ľudia?

Náš tím nie.

O Marianovi Kočnerovi

Okrem Haščáka ste viackrát vypočúvali aj Kočnera. Pýtali ste sa ho, prečo vás chcel odstaviť z vyšetrovania objednávky vraždy Silvie Volzovej, z ktorej je podozrivý Pavol Rusko?

Keď sme za ním prišli do väzby, ako prvé mi chcel objasniť, že ten čurák, ktorého chcel „od..bať“, som nebol ja. Povedal, že keď mi to vysvetlí, aj Haščák pochopí, že to nebolo o mne. Ja som to nechcel počuť, nech to vysvetlí vyšetrovateľovi úkladnej vraždy Jána Kuciaka.

O kom bola teda esemeska o „od..baní“ čuráka, ktorú poslal Kočner pred Kuciakovou vraždou Haščákovi?

Nechcem predbiehať.

Haščák v rozhovore pre Aktuality.sk naznačil, že to bolo o vás.

Vzhľadom na informácie, ktoré mám, si tiež myslím, že to bolo o mne.

Takže Kočner klame?

Myslím si, že nehovoril pravdu.

Ako sa správa po roku vo vyšetrovacej väzbe?

Tak, ako predtým. Vystupuje suverénne, stojí si za svojou pravdou.

Prekvapilo vás niečo na jeho vystupovaní alebo argumentácii?

K tomu sa nebudem vyjadrovať.

Cítiť, že už nemá takú pevnú pôdu pod nohami, ako na začiatku?

Ako vychádzajú na povrch správy z jeho Threemy, tak vidno, koho mohol mať za sebou a čo sa tu dialo. Stráca kontakty, každý od neho dáva ruky preč. Rok väzby sa nejakým spôsobom podpíše na psychike človeka, ale počas mojich výsluchov som to veľmi nevnímal.

Čiže Kočner nie je žiadny zlomený muž.

Nie.

Vedeli ste, že na vás zbiera kompromitujúce materiály?

Tých informácií bolo dosť. V jednom momente prišla písomnosť z SIS, jej autorom bol Pavol Forisch. Spomínam sa tam ako človek, na ktorom pracoval Marian Kočner.

Forich to doložil aj nahrávkou, kde si Kočner objednáva moju kriminalizáciu a diskreditáciu. Založil som to do spisu k Pavlovi Ruskovi. Diskreditácie sa neobávam, človek sa môže opiť niekde na športových dňoch.

Stalo sa?

Som Slovák, takže si aj vypijem. (Smiech.) Pokus o kriminalizáciu som však nebral na ľahkú váhu, keďže si mohli niečo vymyslieť – napríklad nejaký kompromateriál alebo niečo podobné. Hľadal som aj cestičky, ako si to overiť sám: bola pohnutá doba, skoro nikomu som vtedy na polícii neveril.

To je dosť smutné.

Respektíve neveril som niektorým nadriadeným. Dosť vecí som si teda overil sám v teréne.

Čo to znamená?

Často som si robil vyšetrovanie, operatívu aj spravodajčinu. Tú som si robil aj pri kauze Gorila, keď som sa snažil získať spomínané nahrávky ešte predtým, ako sa k nám dostali oficiálnou cestou.

Vypočúvali ste v tejto veci aj bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša, ktorý pracoval po odchode z tajnej služby pre finančnú skupinu Penta?

Vedieme aj trestné konanie, v ktorom figuruje ako podozrivá osoba (vo veci obchodovania s nahrávkami z Gorily – pozn. red.).

Disponoval Arpáš nahrávkami?

K tomu sa nebudem vyjadrovať.

Späť k Forischovej nahrávke: stretli ste sa týmto človekom aj osobne?

Áno, keďže som si chcel osobne overiť, či si Kočner objednal moju kriminalizáciu a diskreditáciu. Potvrdil mi to, pričom som zvažoval, či mám Forischa vypočuť v prípade Pavla Ruska.

Nakoniec som to neurobil, keďže sa to netýkalo daného skutku, ale okolností vyšetrovania tohto skutku. Len som to založil do spisu a nechal tak.

Rieši pokus o vašu kriminalizáciu a diskreditáciu inšpekcia ministerstva vnútra?

Nemám o tom vedomosť.

Haščák totiž v rozhovore pre Aktuality.sk povedal: „Kočner sa vyjadril, že poskytne tieto informácie a nejaké kompromateriály inšpekcii ministerstva vnútra a pokúsi sa dosiahnuť výmenu vyšetrovateľov, ktorí riešili prípad Volzová.“ Boli ste v tejto veci vypovedať?

Z médií viem, že Pavol Rusko podal dve trestné oznámenia, bol som vypovedať len raz. Myslím, že jeho právny zástupca Marek Para tam spísal niektoré moje kvázi pochybenia v prípade Volzová. O tých však už dávno predtým rozhodol aj dozorový prokurátor, ktorému som odstúpil tieto podania, aby preskúmal postup vyšetrovateľa. Výsledok je, že všetko bolo v súlade so zákonom.

Čo skúmal prokurátor?

Napríklad to, akým spôsobom sme sa dostali k Mikulášovi Černákovi a Milošovi Kaštanovi, ktorí svedčia v prípade objednávky vraždy Silvie Volzovej. Riešilo sa aj to, že sme vraj umožnili Kaštanovi, aby zatelefonoval svojej právnej zástupkyni.

To namietal kto?

Pán Para, hoci v skutočnosti to bolo inak. Keď sme vo väznici vyťažovali Kaštana, väzenská služba nás v príslušnom čase poslala na obed, čo je jej povinnosť.

Keď sme sa vrátili, Kaštan nám oznámil, že medzitým volal s právnou zástupkyňou, ktorá mu povedala, že príde za ním s tým, že v ten deň nám už viac nepovie.

Spísal som to aj do úradného záznamu. Pán Para však tvrdil, že sme umožnili Kaštanovi telefonát s jeho advokátkou. Pritom je to jeho zákonné právo, aj keby to oznámil pred nami.

Haščák sa tiež vyjadril, že podľa Kočnera ste nekomunikovali len s Forischom, ale aj s jeho parťákom Jánom Ferancom a Černákovým advokátom Františkom Polákom. A že by mohlo ísť o zneužitie právomocí verejného činiteľa a korupciu. Čo tým chcel Kočner povedať?

Neviem. Pán Kočner chcel viackrát u rôznych ľudí navodiť pocit ohrozenia. Poláka som prvýkrát osobne videl až pri doručovaní vznesenia obvinenia jeho klientovi Černákovi.

Feranca až o niekoľko mesiacov neskôr – v čase, keď som si u Forischa overoval informácie ohľadom mojej diskreditácie a kriminalizácie, ktorú si chcel objednať Kočner.

Prečo vás chcel Kočner diskreditovať práve cez kauzu Volzová, kde je len svedkom?

Myslím, že sa obával, že pán Rusko sa zlomí – a že sa začne celá mašinéria.

Že sa zlomí v prípade objednávky vraždy Volzovej a následne potopí aj Kočnera v kauze zmenky?

Trebárs. Zrejme sa necítil komfortne. Bola zverejnená aj komunikácia, podľa ktorej žiadal Kočner policajných pavúkov na Poláka, Feranca aj Forischa, ale nie na mňa.

Takže na vás ho už mal?

Asi ho už mal, alebo ho mal niekto iný. Ktovie, čo za tým bolo. Robilo sa na mne? Odkedy sa na mne robilo? Robil to súkromný sektor, v spolupráci s predstaviteľmi štá­tu?

Ak áno, kam sme sa to dopracovali? Veď toto sa v inej podobe dialo pred dvadsiatimi rokmi, keď volal šéf tajnej služby Lexa ministrovi vnútra Hudekovi kvôli výmene vyšetrovateľa.

O vedení polície

Máte podozrenie, že na vás mohla pracovať Penta spolu s Kočnerom, či dokonca v spolupráci s vašimi nadriadenými – bývalým šéfom NAKA Petrom Hraškom a exšéfom polície Tiborom Gašparom?

Zatiaľ nemôžem nič potvrdiť, to ukáže až čas. Vidíte, že stále vychádzajú najavo nové skutočnosti – napríklad z komunikácie Threema.

Aj Kočnerov obhajca Marek Para sa stretával s Hraškom.

Tých stretnutí bolo viac. Časť z nich je zadokumentovaná aj v spise. Chalani z Národnej protizločineckej jednotky mi stále hovorili, že zase ide ten Para za Hraškom.

Preto sme si vyžiadali z odboru ochrany knihu návštev advokáta Paru. Keby sme sa pozreli spätne, možno by sme ich našli aj z obdobia, keď sa riešilo obvinenie prokurátora Vasiľa Špirka.

Rozprával sa Para s Hraškom aj o vás?

Ak to bude potrebné, vyjadrím sa k tomu na súde v prípade Volzová.

Hraško vám chcel dokonca tento prípad zobrať. Čím argumentoval?

Nebol to len Hraško, mal som sedenie aj s Gašparom. Tlačili na to, aby som riešil len Gorilu. Ja som argumentoval tým, že sme si to sami vyhľadali. Po vznesení obvinenia Pavlovi Ruskovi však zrazu prišli s tým, že ma treba odbremeniť a presunúť tento prípad na Národnú protizločineckú jednotku. Keď sa už argumentovalo hlasnejšie, pýtali sa ma, z akého dôvodu chcem robiť tento spis. Reagoval som protiotázkou – z akého dôvodu chcú, aby som ten prípad nerobil.

Hraško na vás kričal?

Nekričal. On zvýšil hlas, ja som zvýšil hlas.

Vyhrážal sa vám aj nejakými sankciami?

To by si už v dnešnej dobe nikto nedovolil. Argumentovalo sa sofistikovane. Celý čas išlo len o moje odbremenenie.

Hovoríte to s veľkou iróniou v hlase.

Zaujímalo ich aj to, čo chcem robiť so zmenkami televízie Markíza, kde sú dnes obžalovaní Kočner aj Rusko. Povedal som, že ja nič, lebo riešim objednávku vraždy Volzovej.

Prečo ich zaujímala kauza zmenky?

To je otázka na nich.

Zrejme máte nejakú hypotézu.

Keď padla otázka, či ma nekočíruje CIA, tak som si o tom pomyslel svoje.

Toto sa vás pýtal šéf NAKA?

Diali sa rôzne veci. Bolo jedno sedenie u policajného prezidenta, kde sme diskutovali o teórii trestného práva. To znamená, kedy je skutok prípravou vraždy a kedy je ešte pred prípravou – a teda nie je trestným činom.

Čiže Gašpar vám chcel naznačiť, že skutok sa nestal? Máme na mysli prípad vraždy Volzovej, ktorú si mal objednať Rusko.

To neviem potvrdiť, všetko sa robilo sofistikovane. Tvrdil, že je to jeho právny názor.

Mimochodom, prečo ste vlastne ten prípad vyšetrovali vy – šéf tímu Gorila? To ste sa len tak vybrali za Černákom a on začal rozprávať?

Išli sme za ním kvôli spisu Gorila. V spise sa totiž objavili ľudia z jeho blízkeho okolia. Okrem toho, na lyžovačke sa zrazil s Mikulášom Dzurindom. (Úsmev.)

Prečo začal Černák hovoriť o Ruskovi?

Rok predtým som zadal operatíve úlohu, aby išli vo väzniciach za ľuďmi, ktorí spolupracujú s políciou. Chcel som vedieť, či nerobil Černák nejakú špinavú robotu aj pre osoby, ktoré nás zaujímali. Keď sme už boli takmer na odchode, začal rozprávať o Ruskovi a Volzovej, tak sme si ho vypočuli. Povedal som si, že prečo nie, budeme to riešiť.

Keď vás tak počúvame, máme dojem, že ste dosť veľký kovboj. V kauze Gorila ste sa snažili získať inkriminované nahrávky na vlastnú päsť, pričom ich originály ste neskôr odmietli vydať Kováčikovi. Iniciatívne ste zisťovali, prečo a akým spôsobom vás chce Kočner diskreditovať a kriminalizovať. Vyžiadali ste si zoznam návštev advokáta Paru u vášho nadriadeného Hraška, s ktorým ste sa následne pohádali. Mali ste niekoľko ostrých názorových výmien aj s bývalým šéfom polície Gašparom.

Čo som mal robiť, keď som mal pravdu?

Kráčali ste však po dosť tenkom ľade a riskovali viac, ako je u policajtov zvykom.

No, možno riskoval. Tým viac, že som sa viackrát stretol aj s rôznymi bývalými spravodajcami, ktorí si ma mohli nahrávať a potom to šikovne zostrihať.

Obávate sa, že by ešte mohlo niečo vyjsť von?

Keď niekto niečo má, nech to dá von a inšpekcia to preverí. Ale neobávam, už dávno ma mohli rozpracovať.

O financovaní politických strán

Vráťme sa ešte ku Gorile. Je pravda, že v súvislosti s týmto spisom skúmate aj financovanie Sme­ru?

Preverujeme všetky skutočnosti zo spisu Gorila, ktoré zakladajú nejaké podozrenie z trestnej činnosti.

Je tam už začaté aj trestné stíhanie vo veci?

Zatiaľ nie.

Ľudia z tímu Gorila sa stretli so zakladateľom Smeru Bohumilom Hanzelom. Ako to dopadlo?

Nebudem sa k tomu vyjadrovať.

Je pravda, že vám nepomohol, respektíve, že nebol ochotný spolupracovať?

Sami ste si odpovedali na otázku, akým spôsobom by ste postupovali, keby ste boli policajti. O podrobnostiach nebudem hovoriť.

Ako je to v prípade financovania SDKÚ?

Tam už sú začaté dve trestné stíhania.

V akej veci?

Skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie a legalizácia príjmov z trestnej činnosti.

Vyzerá to na vznesenie obvinenia v dohľadnej dobe?

Ťažko sa k tomu vyjadriť. Ale v jednom prípade, kde už bolo zastavené trestné konanie, sa objavili nové skutočnosti, takže sme to znovu začali vyšetrovať. Kolega nariadil, aby boli v jednotlivých okresoch vypočutí všetci darcovia SDKÚ. Môžem potvrdiť, že aj jeden z bývalých ministrov za túto stranu vypovedal, že jeden z darov nedal.

Preverujete v súvislosti s Gorilou aj financovanie SMK a KDH?

Operatívne sa preverujú všetky politické strany, o ktorých sa píše v tom spise. Každá strana, ktorá sa tam spomína, mala nejakým spôsobom participovať na úplatkoch. Hľadáme ich doma aj v zahraničí.

Kedy ukončíte vyšetrovanie v kauze Gorila?

Keď náležite objasníme skutkový stav, zozbierame všetky dôkazy a zistíme ich zákonnosť.

Ten prípad už vyšetrujete osem rokov, nikto však nestojí pred súdom, nebola podaná ani jedna obžaloba. Ľudia sú oprávnene sklamaní.

Keďže žijeme v demokracii, máme tu nejaké zákony. Každú protispoločenskú činnosť musíme najskôr preukázať. Je vznesených niekoľko obvinení za zmluvy, ktoré boli uzavreté medzi Bratislavskou teplárenskou a Paroplynovým cyklom. Myslím, že tieto veci by sa mali dostať pred súd.

Verejnosť však očakáva, že postavíte pred súd aj politikov ako Fico a Malchárek, alebo oligarchov typu Haščák. Je to naivné?

Ja som stále optimista. Tu však nejde o konkrétne mená, Pentu a podobne, ale o celý systém. V minulosti sa polícii podarilo rozložiť viaceré zločinecké skupiny – vrátane tých, ktoré profitovali z karuselových podvodov alebo z odpočtov DPH. Zatiaľ však chýba systematické rozpracovanie zločineckých štruktúr, ktoré boli napojené na štátny rozpočet alebo čerpanie eurofondov.

Viete si predstaviť, že by sa na Slovensku zrealizovala taká akcia ako v Taliansku, kde Vadalu tri roky rozpracovával policajt v utajení a potom udrel, až ho napokon zatkli? To znamená, že by tu v podobnom režime fungoval nejaký agent, nastrčený na nejaké ministerstvo, ktorý by monitoroval čerpanie eurofondov, a potom by polícia zakročila a naraz zobrala do väzby 50 až 100 ľudí?

Prečo to u nás nejde?

Zatiaľ sme nedospeli do tohto štádia.

Kvôli únikom informácií a spolupráci predstaviteľov štátu s mafiou?

Trebárs. Toto je najväčšia výzva, ktorá môže políciu v budúcnosti posunúť vpred.

O spolupráci s Matovičom

Ste druhým šéfom tímu Gorila, ktorý predčasne odchádza do civilu. Prečo ste sa takto rozhodli?

Asi mi aj trochu prekážalo, že v poslednom čase mi nikto navonok nekládol polená pod nohy. (Smiech.)

Teraz to zľahčujete, no skutočný dôvod je zrejme iný.

V priebehu vyšetrovania sme viackrát zistili, že určitý obchod, respektíve transakcia bola ekonomicky výhodná len pre jednu stranu, ale nevedeli sme to pospájať – a preukázať, že išlo o úplatok.

Alebo sme našli nejaké pochybenie, ale chýbal zákonný dôvod na začatie trestného stíhania. Inými slovami, často sme síce niečo vyšetrili, no vďaka rôznym prekážkam – vrátane nedostatočnej legislatívy – sme sa nedokázali pohnúť ďalej.

Aké možnosti ste zvažovali? Čo budete teraz robiť?

Rozmýšľal som, že si podám žiadosť na Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti (whistleblowerov – pozn. red.). Páčilo sa mi, ako transparentne tam bolo nastavené výberové konanie.

Ale mal som viacero ponúk, jednou z možností je ísť do politiky. Nevstúpim však do žiadnej strany. Uvažujem len nad tým, že by som ako odborník pomohol presadiť veci, s ktorými sme mali na polícii problémy.

Idete k Igorovi Matovičovi?

Poznám ho päťnásť, možno aj dvadsať rokov. Netajil som, že ho poznám, ani keď po ňom najviac šliapali.

Čiže môžete potvrdiť, že idete k nemu?

Je to jedna z možností.

Budete lídrom kandidátky OľaNO?

Fúha. To sa treba spýtať jeho.

Ponúkol vám túto možnosť, respektíve miesto na kandidátke?

O tomto sme zatiaľ nehovorili. Rozprávali sme sa hlavne o odborných veciach, ktoré by boli účinné v boji proti korupcii.

Ale spolupráca s Matovičom je zrejme najreálnejšia.

Mal som ponuky z viacerých strán, ísť s niekým rokovať. Po skúsenostiach, ktoré mám z polície, si však nerobím o politike žiadne ilúzie. Veľmi dobre viem, ako to tam funguje, počul som aj horšie nahrávky ako Gorila.

Aké?

K tomu sa nebudem vyjadrovať. Niektorí politici sú však biele goliere, možno aj biele kone. Nemám peniaze, aby som oblepil Slovensko plagátmi, kúpil si miesto na kandidátke. Viem ponúknuť len svoju česť.

Matovič je podľa vás čistý? Veríte mu, že nepodvádzal na daniach?

Niektoré veci sme ešte spolu neprebrali. Chcem si pozrieť všetky policajné uznesenia v jeho prípade aj mediálne vystúpenia, aby som vedel, akým spôsobom argumentoval.

Čiže zatiaľ nemáte ucelený názor.

Mám.

Čo to znamená?

Najviac je prepieraný za kilometre, ktoré v minulosti nabehal na svojom aute. Tuším to malo byť 600 za deň alebo neviem koľko. Táto informácia pochádza z účtovníctva, ktoré mal kdesi na povale. Povinnosť archivovať ho je päť rokov. V tomto prípade išlo o účtovníctvo z roku 2004, čiže by ho dávno nemusel mať.

To nie je podstatné. Kľúčové je, či je reálne najazdiť denne toľko kilometrov.

Keď to účtovníctvo ukázal, zrejme si bol vedomý, že tam nie je nič nekalé.

Nemusel si pamätať, že tam niečo také je.

Myslím, že to bola skôr účtovná chyba, lebo toľko kilometrov denne je naozaj veľa. V prípade zistenia účtovnej chyby sa robí dodatočné daňové priznanie.

Čiže mu veríte, že to nebol zámer?

Neviem, či to bola účtovná chyba alebo pokus optimalizovať dane.

Neobávate sa, že vás najskôr použije a potom hodí cez palubu? V minulosti posielal ľudí na detektor, pričom zo strany urobil uzavretý klub, v ktorom neumožnil členstvo ani Veronike Remišovej. Má spory prakticky s každým, vrátane opozície, nikto s ním nechce vládnuť. Inými slovami, je tak trochu neriadená strela.

Ak by som mal byť niekde piate koleso na voze, tak by som do politiky nešiel. Myslím, že u Matoviča by som mal relatívnu voľnosť. Politika je však aj o kompromisoch, preto zvažujem, či ísť na kandidátku, alebo robiť niekomu len asistenta.

Kto bude robiť v polícii, keď všetci dobrí odborníci odídu?

Takých vyšetrovateľov ako ja nájdete na jednej chodbe viac. Ide len o to, či sa pustíte do nejakého prípadu alebo nie. Či chcete mať svätý pokoj alebo nie.

Veď práve. Váš predchodca Marek Gajdoš nám povedal, že polovica policajtov je lenivých, respektíve málo odvážnych. To znamená, že nechcú riešiť citlivé kauzy. Je to po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej iné ako v minulosti?

Verím, že situácia sa už nevráti do starých koľají a budú sa vyšetrovať aj skutky „exponovaných osôb“.

Je pravda, že vo väzení sú bývalí ministri Janušek a Štefanov, sedí aj Bašternák, vo vyšetrovačke je Kočner. V porovnaní s krajinami ako Česko, Chorvátsko či Rumunsko však stále ťaháme za kratší koniec, pokiaľ ide vyvodzovanie trestno-právnej zodpovednosti na najvyšších miestach v politike aj biznise. Kedy sa to zmení, respektíve definitívne zlomí?

To je na dlhšiu debatu. V prvom rade však treba zmeniť legislatívu: predovšetkým Trestný zákon a Trestný poriadok. Minimálne prevziať český model. Ale treba zmeniť aj zákon o preukazovaní majetku a zákon o verejnom obstarávaní. Mám predstavu, ako to urobiť.

Nie je to aj o ľuďoch, ktorí pracujú v polícii?

Ja som večný optimista.