19. 9. 2019

Podnikateľ Jaroslav Haščák vypovedal na NAKA v Nitre, prehovoril o vzťahu s Kočnerom

Finančník Jaroslav Haščák vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre. Výsluch súvisel s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka, pri ktorej zastrelili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

Haščák vyšetrovateľovi vysvetľoval obsah správy, ktorú dostal od Mariana Kočnera mesiac pred likvidáciou novinára. Obvinený podnikateľ v nej písal o niekoho odstránení.

Kočner napísal Haščákovi, že pracuje na „odj*aní toho ču*ka." Na to mu Haščák odpísal: Povieme si, keď budeme spolu.

Kočner vraj Haščákovi nepísal o Kuciakovi

Finančníka vypočúvali približne dve hodiny. Tvrdí, že spomínaná správa nebola o zavraždenom novinárovi, ale o šéfovi tímu Gorila Lukášovi Kyselicovi. Ten vyšetroval údajnú objednávku likvidácie Sylvie Volzovej, z ktorej je obžalovaný Pavol Rusko.

„Tie okolnosti mi boli divné. Aj to, prečo to vyšetruje on. Tá komunikácia s Marianom Kočnerom sa týkala osôb pána Poláka a potom pána Feranca a pana Forisha, ktorí mali podľa Mariana Kočnera údajne manipulovať pána vyšetrovateľa Kyselicu s cieľom ho dostať nejak na svoju stranu," povedal Haščák.

Kočner ho chcel kontaktovať aj z väzby

Kyselica však tvrdí, že spomínaných mužov spoznal až pri vyšetrovaní.

„Poláka som prvý krát osobne spoznal až po vznesení obvinenia osobám Pavol R., a spol. Ostatné osoby som do tej doby nevidel. Forischa s Ferancom som osobne videl prvý krát až po tom, ako bola zo SIS odstúpená informácia, že si Kočner objednal u Forischa moju krimininalizáciu a diskreditáciu a ja som si túto informáciu išiel osobne k Forischovi overiť. Mám vedomosť o ich obchodných sporoch s jednou spoločnosťou z portfólia Penty. Snahy o ovplyvňovanie som priznal, tieto snahy boli ale z iných strán. Ak to bude potrebné, vyjadrím sa na súde na prebiehajúcom pojednávaní," uviedol Kyselica.

Haščák vyšetrovateľom vysvetľoval aj svoj vzťah s Kočnerom. Priznal, že sa stretávali relatívne často.

Podnikateľa sme sa pýtali aj na to, či sa s ním Kočner, odkedy je vo väzbe, pokúšal nejakým spôsobom skontaktovať. Odpovedal jednoznačne.