22. 5. 2019

Kočnerovu SMS Haščákovi má dokresľovať nahrávka. Polícia o nej mlčí

Vraj to bolo v hoteli Albrecht v Bratislave. Zhruba v čase, keď Marian Kočner oznamoval SMS správou šéfovi finančnej skupiny Penta Jaroslavovi Haščákovi, že pracuje na odstránení „čuráka“.

Na schôdzke s bývalým príslušníkom SIS Pavlom Forischom vtedy údajne Kočner požiadal o dodanie podkladov na diskreditáciu a kriminalizáciu šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Lukáša Kyselicu. Forisch si stretnutie nahrával.

Pred mesiacom záznam odovzdal špeciálnej prokuratúre, ktorá sa prípadom zaoberá.

SMS adresovaná Haščákovi sa spomína v uznesení, ktorým polícia Kočnera v polovici marca obvinila z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Informoval o tom Denník N.

Správu Kočner posielal 17. januára 2018, novinára a jeho snúbenicu zastrelili o mesiac neskôr. „Inak pracujem na odjebaní čuráka,“ písal Kočner. „Povieme si, keď budeme spolu,“ reagoval Haščák.

Haščákova verzia

Zatiaľ sa nepreukázalo, že by komunikácia súvisela s prípravou Kuciakovej vraždy, aj keď časovo by to vychádzalo.

Haščák po zverejnení správ najskôr tvrdil, že nevedel, čo vtedy s Kočnerom rozoberal. Odmietol, že by sa bavili o Kuciakovi. V rozhovore pre aktuality.sk na konci marca prišiel s inou verziou.

SMS sa podľa neho týkala vyšetrovania bývalého vicepremiéra a Kočnerovho komplica Pavla Ruska. Išlo vraj o prípad údajnej objednávky vraždy Ruskovej bývalej spoločníčky v televízii Markíza Silvie Volzovej ešte z roku 1997.

Kauzu riešil vyšetrovateľ Kyselica, ktorý pracuje zároveň na Gorile spojenej s Pentou.

Ruska polícia obvinila v októbri 2017 na základe výpovede bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Veľký súdny proces s exministrom a bývalými mafiánmi sa za prísnych bezpečnostných opatrení začína vo štvrtok vo väznici v bratislavskom Justičnom paláci.

Kočner sa podľa Haščáka vyjadril, že získané informácie a kompromateriály o vyšetrovateľovi poskytne inšpekcii ministerstva vnútra. „V tom čase som to vnímal ako klebetu, ktorej som nevenoval pozornosť,“ dodal Haščák.