18. 10. 2016

Byty podobne ako Bašternák mala prevádzať aj J&T, tvrdí SaS

BRATISLAVA 18. októbra (WebNoviny.sk) – Schémy prevodov bytov ako v prípade kauzy Bašternák neboli počas vlády Smeru-SD výnimkou. Tvrdia to liberáli z SaS, podľa ktorých podobné prevody bytov uskutočnila napríklad aj skupina J&T v prípade bytov z projektu River Park.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka pritom o blízkosti tejto finančnej skupiny s vládnym Smerom hovoria prípady z minulosti, ako napríklad tender na diaľničné mýto, neuplatnenie predkupného práva na lukratívnu časť SPP, ktorú tak skupina získala, či výlet exministra financií Jána Počiatka na jachte finančníkov v Monaku pred výmenou koruny za euro.

Vyzvali políciu a prokuratúru, aby tieto prípady preverili

Podľa poslanca za SaS Jozefa Rajtára totiž cez podobné schémy spriaznených firiem od roku 2009 prevádzala J&T len z jednej budovy River Parku 34 bytov v celkovej hodnote desiatok miliónov eur. Nakoniec tieto byty po niekoľkých prevodoch podľa neho skončili v spoločnosti, ktorej konateľkou bola sestra jedného zo zakladateľov J&T Andrea Tkáčová.

Hoci Rajtár tvrdí, že dôkazy, že si pri týchto prevodoch firmy žiadali neoprávnené nadmerné odpočty nemá, iné logické vysvetlenie týchto schém nevidí. „Sú to prevody medzi spriaznenými osobami, ktoré nemajú žiadne komerčné opodstatnenie,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej konferencii.

Zároveň vyzval políciu a prokuratúru, aby tieto prípady preverili. Získať ďalšie neverejné dôkazy ako prevodné zmluvy, nadmerné odpočty či bankové prevody by podľa neho pre nich malo byť záležitosťou niekoľkých dní.

Odvolávanie ministra v parlamente zatiaľ strana neplánuje

Strana SaS už v prípade kauzy Bašternák žiadala pre podozrenia z neoprávnených nadmerných odpočtov na dani z pridanej hodnoty odstúpenie šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, čo sa však nestalo. Tvrdili, že prevody bytov a nadmerné odpočty sa musia vyplácať aj s krytím daňových úradov. Ďalšie schémy, ako tá v prípade J&T, podľa Rajtára tieto podozrenia prehlbujú. „Je to skutočne operačným systémom skupín naviazaných na stranu Smer-SD,“ dodal Galko.

Momentálne by už odvolanie Imreczeho podľa Galka zrejme nič nevyriešilo. Jedného poplatného úradníka by totiž zrejme podľa neho vystriedal druhý. V súčasnosti už požadujú odchod ministra financií Petra Kažimíra, ktorý tieto procesy podľa Galka evidentne kryje a nie je schopný sa im postaviť čelom. Mal by tak podľa neho dať priestor niekomu, kto sa odváži tieto problémy riešiť. Odvolávanie ministra v parlamente zatiaľ strana neplánuje, pripúšťa však, že to zváži.

Ministerstvo financií v reakcii na výzvu poslancov SaS na odstúpenie ministra financií uviedlo, že minister je pripravený vyvodiť personálnu zodpovednosť vo svojom rezorte, ale iba na základe relevantných dôkazov. „Finančná správa je autonómna inštitúcia, ktorá rozhoduje sama, čoho výsledkom je aj skutočnosť, že vo výbere daní dosahuje najlepšie výsledky od roku 2008. Ak majú páni poslanci nejaké podozrenia zo spáchania akéhokoľvek trestného činu, môžu kedykoľvek kontaktovať orgány činné v trestnom konaní, alebo dať podnet priamo na Finančné riaditeľstvo SR,“ uviedla riaditeľka tlačového odboru ministerstva financií Alexandra Gogová.

Nehorázna hlúposť, reagoval Patrik Tkáč

Finančná správa na vyhlásenia predstaviteľov SaS reagovala slovami hovorkyne Patrície Macíkovej, že ich bude brať ako podnet na prešetrenie. „Finančná správa skúma všetky podnety indikujúce podvodné správanie subjektov a preto bude aj vyhlásenie vnímať ako podnet na prešetrenie daňového podvodu a bude sa ním zaoberať,“ uviedla v utorok v reakcii na tlačovú konferenciu SaS Macíková.

Zároveň však dodala, že finančná správa má jasné pravidlá a analytické nástroje na kontrolu subjektov na daň z pridanej hodnoty, čoho výsledkom je aj výrazný pokles podvodov na tejto dani. „Za uplynulé štyri roky pracovníci daňových úradov vykonali viac ako 52 000 daňových kontrol, pričom nálezy predstavujú viac ako 2 mld. eur,“ dodala hovorkyňa.

Agentúra SITA so žiadosťou o reakciu oslovila aj finančnú skupinu J&T, ktorá zatiaľ na túto požiadavku nereagovala. Promptne sa však k tlačovej konferencii SaS vyjadril prostredníctvom sociálnej siete Patrik Tkáč, ktorý uviedol, že všetko čo odznelo od predstaviteľov SaS je „nehorázna hlúposť“ a že budú požadovať odškodnenie súdnou cestou. „Od spoločnosti KPHRT, v ktorej je konateľka moja sestra, mám za plne komerčných podmienok prenajatý byt, za ktorý som doteraz zaplatil na dani z pridanej hodnoty viac, ako Galko a jemu podobní zaplatili za celý život,“ dodal na sociálnej sieti Tkáč.

Reakciu za J&T doplnil jej konzultant Maroš Sýkora v mene akcionárov skupiny. Podľa nich všetky prevody bytov v River Parku a ostatných projektoch J&T boli v súlade so zákonom, riadne zdanené a štát neprišiel ani o jediný cent. „Nemáme najmenší problém to kedykoľvek dokázať,“ uvádza sa vo vyhlásení. Poslanci Galko a Rajtár podľa J&T chceli využiť silu značky skupiny na svoje zviditeľnenie.

„Ale len na základe toho, že poslanec Rajtár niečomu nerozumie, predsa nemôže vyslovovať hrubé obvinenia a hovoriť o prípade pre orgány činné v trestnom konaní. Takéto správanie členov zákonodarného zboru je predsa neprijateľné. Poškodzuje spoločnosť, akcionárov i zamestnancov a preto zvažujeme primeranú obranu našich práv,“ konštatuje sa v reakcii J&T.