31. 3. 2019

Forisch: Za vraždou Kuciaka je šéf Penty Haščák. Cieľom bol štátny prevrat, zmarenie vyšetrovania Gorily a s podporou USA dosadenie pravicovej vlády

Bývalí príslušníci Slovenskej informačnej služby sa na základe doteraz zhromaždených dôkazov a indícií domnievajú, že za týmto zločinom stála finančná skupina Penta a jej šéf Jaroslav Haščák.

V relácii Informačná Vojna s Norbertom Lichtnerom, ktorú 29. marca odvysielalo internetové rádio InfoVojna, boli hosťami bývalí príslušníci tajnej služby Stanislav Žiaran a Pavol Forisch, ktorí sa počas svojho pôsobenia v SIS venovali ekonomickej kriminalite. Boli zároveň tými osobami, ktoré zavraždenému novinárovi poskytli dôležité informácie ohľadne Mariana Kočnera, kauzy Mecom a finančnej skupiny Penta.

Český portál investigace.cz zverejnil 27. marca správu od Jána Kuciaka, ktorú poslal svojej kamarátke a kolegyni. Vysvetľuje v nej, že krátko po rokovaní v budove Penty, kde sídli aj firma Mecom, na začiatku septembra 2017, mu zatelefonoval Marian Kočner. Ide o známy telefonát, v ktorom sa Kočner Kuciakovi vyhrážal. Kuciak bol v Pente hovoriť o kauze Mecom, na ktorej intenzívne pracoval.

Portál zverejnením Kuciakovej správy reagoval na rozhovor, ktorý 20. marca 2019 poskytol pre Aktuality.sk šéf finančnej skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák.

Pavol Forisch poskytol InfoVojne 27. marca dokument, v ktorom mu vyšetrovateľ potvrdil začatie trestného stíhania zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny v súvislosti s trestnou činnosťou Mariana Kočnera, Ladislava Bašternáka a spol.

InfoVojna poskytla bývalým siskárom priestor na vyjadrenie

Stanislav Žiaran a Pavol Forisch v piatkovej relácii Informačná Vojna uviedli, že ich zámerom je informovať občanov Slovenskej republiky o ich odhaleniach v rámci skutočného a nebezpečného kriminálneho prepojenia oligarchov a politikov, ktorí idú proti záujmom občanov nášho štátu. Pri tejto príležitosti komentovali súčasné dianie ohľadne vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Témou boli ďalšie informácie v nadväznosti na udalosti, ktoré sa na Slovensku po vražde odohrali.

Vraždy, Penta, Haščák a snaha o štátny prevrat

Bývalí príslušníci Slovenskej informačnej služby sa na základe doteraz zhromaždených dôkazov a indícií domnievajú, že za týmto zločinom stála finančná skupina Penta a jej šéf Jaroslav Haščák.

„Za tou vraždou je finančná skupina a konkrétna osoba, ktorá to koordinovala s Marianom Kočnerom – je to Slavo (Jaroslav – pozn. IV) Haščák,“ vyhlásil Forisch. V tejto súvislosti poukázal na vyššie uvedený rozhovor, ktorý šéf finančnej skupiny Penta poskytol portálu Aktuality.sk. Haščák sa v ňom vyjadril aj na margo kauzy Gorila, ktorú v podstate priznal, keď povedal, že v podnikaní existuje aj tzv. šedá zóna. „Vražda Jána Kuciaka je však úplne bezprecedentná vec. Radšej budem žiť s povesťou korupčníka a mať goriliu hlavu, ako byť spájaný s vraždou,“ pokračoval ďalej finančník Penty. Forisch si to vysvetľuje tak, že Haščák radšej priznal korupčnú kauzu, aby nemal na krku vraždu Kuciaka, čo mnohé vysvetľuje.

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby poznamenal, že celý naratív o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktorý prezentovali médiá hlavného prúdu a predstavitelia opozície, je falošný.

Stanislav Žiaran a Pavol Forisch v Informačnej Vojne ďalej informovali, že krátko po Kuciakovej vražde podali na generálnu prokuratúru trestné oznámenie na konkrétne osoby a dodali príslušné dokumenty súvisiace s týmto prípadom. Výsledkom je podľa nich aj to, že na verejnosť prenikli informácie o Jaroslavovi Haščákovi, ktorého Marian Kočner krátko pred vraždou Jána Kuciaka v SMS správe informoval, že sa chystá „odj..ať čuráka“.

V uvedenom podaní je zmienka o tom, že objednávateľom vraždy je finančná skupiny Penta a osobami s vedomosťami o vražde sú: bývalý minister vnútra Daniel Lipšic, prezident Andrej Kiska, bývalý riaditeľ SIS Jozef Magala a Vladimír Pčolinský, ktorý je bratom Petra Pčolinského, poslanca za hnutie Borisa Kollára Sme Rodina. Vladimír Pčolinský bol šéfom organizačného odboru na ministerstve vnútra počas toho, ako rezortu šéfoval Daniel Lipšic.

Daniel Lipšic je v súčasnosti spoločne s advokátom Romanom Kvasnicom právnym zástupcom rodín zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Dokument adresovaný generálnej prokuratúre uvádza, že cieľom vraždy Kuciaka mal byť prevrat, ktorý riadila a financovala Penta a podporovali Spojené štáty. Dôvodom tejto kriminálnej aktivity bolo zabrániť vyšetrovaniu kauzy Gorila, ktorá je najväčšou korupčnou kauzou v slovenských dejinách. Ďalším dôvodom mala byť snaha zabrániť reprivatizácii strategických podnikov, ktoré v súčasnosti ovláda Penta. Tretím dôvodom bolo dosiahnuť zmenu politických pomerov v štáte dosadením pravicovej vlády za aktívnej podpory Spojených štátov.

Nové svedectvo bývalých príslušníkov SIS

Bývalí príslušníci SIS adresovali svoj najnovší list generálnej prokuratúre 27. marca tohto roku. Žiaran s Forischom v ňom žiadajú generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o osobné stretnutie, na ktorom mu chcú poskytnúť bližšie informácie v súvislosti s aktivitami Jaroslava Haščáka a Mariana Kočnera ohľadne vraždy novinára a jeho priateľky. Súčasťou svedectva má byť aj audiozáznam rozhovoru, kde Kočner na jednom stretnutí v bratislavskom hoteli Albrecht požiadal Forischa o poskytnutie kompromitujúcich materiálov na šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Lukáša Kyselicu.

„Máme k dispozícii rozpracované a pripravené podklady, ktoré účinne a prakticky okamžite dokážu zasiahnuť objednávateľa a organizátora Penta Investments a v krátkej dobe aj vykonávateľov,“ uvádza sa v liste Čižnárovi.

Haščák začne rozprávať a následné vyšetrovanie Gorily povedie k obvineniu z korupcie Dzurindu, Mikloša a spol.

Následné obvinenie Jaroslava Haščáka môže podľa Forischa a Žiarana viesť k tomu, že sa šéf Penty vo vyšetrovacej väzbe rozrozpráva a odhalí vyšetrovateľom podrobnosti aj v korupčnej kauze Gorila.

„Spis Gorila je hlavne o zlodejovi Haščákovi a potom až o Pente. Všetky podklady k tomu existujú. Obvinení budú členovia vlády Mikuláša Dzurindu, ktorí sú podozriví z korupcie pri najväčších privatizačných škandáloch – kauza Gorila. Predovšetkým Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš – momentálne poradca ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, bývalí ministri hospodárstva Pavol Rusko a Jirko Malchárek, vrcholní predstavitelia Fondu národného majetku, neskôr aj jeho nástupníckej organizácie. Preukážeme spojenie vrcholných predstaviteľov súčasnej opozície a oligarchov z Penty,“ píše sa ďalej v ich materiáli pre generálneho prokurátora.

Destabilizácia za podpory USA a Sorosa

„Destabilizácia vlády Slovenskej republiky. Brutálnou vraždou novinára Kuciaka a jeho priateľky sa odštartovala riadená destabilizácia Slovenskej republiky. Táto vopred naplánovaná a účelová vražda nabrala celosvetový rozmer hlavne s pomocou USA, ktoré sa priamo podieľali riadením opozície cez svoju ambasádu na Slovensku,“ píše sa v ďalšom podaní s tým, že súčasťou tejto snahy bola diskreditácie vládnej strany Smer-SD a odstránenie vlády Roberta Fica.

Forisch tiež uviedol, že ďalšie podanie sa týka následného angažovania amerického miliardára a zakladateľa Nadácie otvorenej spoločnosti Georgea Sorosa v tejto záležitosti a podpora protestov Za slušné Slovensko zo strany mimovládnych organizácií. „Soros sa dopustil opakovanej trestnej činnosti. Prvý krát to urobil s Milanom Šimečkom pri Mečiarovej vláde (rok 1998). Šimečka to dokonca priznal a je to zavesené aj na YouTube.“

„My sme vtedy vychádzali z otvorených zdrojov. Čiže spravili prevrat, boli financovaní a v spojení s cudzou mocou a ja sa čudujem, že orgány činné v trestnom konaní dodnes nezavreli tieto osoby na doživotie. Veď za vlastizradu je doživotie,“ vyhlásil Forisch a vyjadril zhrozenie nad tým, že títo páchatelia aj naďalej aktívne pôsobia v spoločenskom a politickom živote a ovplyvňujú dianie na Slovensku.

Šimečkovci, štátny prevrat, Čaputová a Progresívne Slovensko

Za zmienku v tejto súvislosti stojí informácia, že synom novinára Milana Šimečku je podpredseda neoliberálnej strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Táto strana vytvorila úspešnú kandidátku na prezidenta Zuzanu Čaputovú, ktorá donedávna taktiež pôsobila v Progresívnom Slovensku ako jeho podpredsedníčka. Čaputová v sobotu 30. marca vyhrala v druhom kole prezidentských volieb, keď získala 58,40 percent hlasov. Čaputová sa netají tým, že jej najbližším poradcom v Prezidentskom paláci ohľadne zahraničnej politiky bude mladý Šimečka.

Bödor, Gašpar, sponzori Smeru a snaha vyšetriť zločiny

Forisch na otázku, či vidí snahu zo strany Smeru vyšetriť tieto zločiny upozornil, že Kočner sa dostal do väzby po tom, ako sa po odstúpení Roberta Kaliňáka ministerkou vnútra stala Denisa Saková a na post šéfa policajného zboru nastúpil Milan Lučanský. Na adresu bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara vyhlásil, že ten len plnil príkazy Bödorovcov, ktorí vlastnia súkromnú bezpečnostnú službu SBS Bonul. Tá počas Ficovej vlády získala od štátu lukratívne zákazky.

Bývalý siskár poznamenal, že ani Fico ako predseda vlády nemusel nevyhnutne vedieť o možných prepojeniach Bödorovcov na Kočnera a Pentu. „On nemá čas ako premiér sledovať aktivity svojich sponzorov a nečakal, že Bödor sa otočí proti nemu a zrazu začne ísť spoločne s Pentou a opozíciou proti nemu a budú stáť na strane toho, kto chce položiť Ficou vládu. Veď u Bödora bol odfotený Haščák s Kočnerom keď sa riešila Kuciakova vražda a keď ju bolo treba zakrývať. Fico len pochopil, že ho zradili vlastní sponzori,“ domnieva sa Forisch.

Ivan Mikloš ako šedá eminencia Penty a kolaborant špionážnych služieb

Žiaran s Forischom ďalej v krátkosti spomenuli financovanie a prepojene predstaviteľov iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorí v marci minulého roku začali v štáte organizovať protivládne protesty za aktívnej podpory mimovládok. „Sledujte iba finančné toky. Kam čo prišlo, odkiaľ to prišlo, komu to prišlo, kto to posielal. Sledujte iba finančné toky,“ objasnil Forisch.

Na záver rozhovoru bolo spomenuté meno bývalého ministra financií Ivana Mikloša, ktorý pôsobil vo vládach Mikuláša Dzurindu. Mikloš bol označený ako šedá eminencia finančnej skupiny Penta.

„Dzurinda je niktoš oproti Miklošovi. Mikloš to riadi. Mikloš je ten, kto je skrytý akcionár (Penty) a kooperuje so zahraničnými spravodajskými službami a je nad Haščákom,“ šokoval svojím vyjadrením Pavol Forisch.

Celú reláciu z 29. marca 2019, kde sa dozviete ešte viac, si môžete vypočuť tu: