18. 5. 2023

Slovenska vláda protizákonným vývozom stíhačiek MIG okopírovala rovnaký podvod vlády USA

O tom, že vo veci darovania vojenskej techniky Ukrajine (proti)slovenská vláda so súhlasom prezidentky Čapútovej porušuje nielen vnútroštátnu legislatívu ale aj tú medzinárodnú sme informovali a dôkazmi preukázali v predchádzajúcich dvoch článkoch:

Máme zmluvu o stíhačkách MIG-29, Jaroslava NAĎA to usvedčuje že je podvodník a vojnový zločinec. 🇸🇰 🇷🇺

Trestné oznámenie na členov vlády – človek z ľudu

Samozrejme, porušovanie medzinárodného práva by si „naša“ vláda nemohla dovoliť bez požehnania či príkazu „Veľkého brata“… A nedeje sa tak náhodou. Porušovanie medzinárodných záväzkou je doménou práve Spojených štátou amerických.

USA nakúpili vojenské vrtuľníky pre afgánsku armádu u Ruskej federácie. Prečo americká strana zvolila práve ruské vrtulníky Mi 17? Pretože v podmienkach Afganistánu – v prašnom a vysokohorskom prostredí majú tieto vrtuľníky vyššiu výkonnosť a spoľahlivosť než tie americké. Počas zbabelého úteku hrdinnej USArmy pred bojovníkmi z talibánu na ťavách sa časť (5 kusov) týchto vrtulníkov nachádzala na opravách na Ukrajine a časť vrtulníkov – jedenásť úplne nových – priamo na americkej základni v arizone v USA.

Zdroj foto: https://mil.in.ua/…for-ukraine/

Po vypuknutí vojenského konfliktu boli tieto vrtulníky, formálne patriace afgánistánu jednoducho darované Ukrajine.

Podľa ministerstva obrany USA bezpečnostná pomoc poskytnu­tá Ukrajine k 21. aprílu 2022 zahŕňa až 16 Mi-17.

"Tieto boli vyčlenené pre Afganistan… Vychádzajú z našich zásob, nášho inventára, máme ich, zjavne sme ich nepreviezli do Afganistanu. Takže teraz ich presúvame na Ukrajinu, pripomínam, že ako pravdepodobne si pamätáte, že sme Ukrajine už prednedávnom poskytli päť Mi-17. Nie je to teda prvýkrát, čo sme im Mi-17 dali,“ povedal v apríli na tlačovom brífingu tlačový tajomník Pentagonu John Kirby . 

Zdroj: https://www.defense.gov/…ss-briefing/

O presune informoval aj prestížny denník Washingtonpost:

„Keď Biden súhlasil s presunom helikoptér na Ukrajinu, ďalšou výzvou bolo dostať ich tam. Keď začala ruská ofenzíva, päť Mi-17 už bolo na Ukrajine kvôli údržbe, čo nie je nezvyčajné vzhľadom na odbornosť Ukrajiny v oblasti vojenského vybavenia sovietskej konštrukcie. Tieto vrtuľníky, ktoré sa podľa zákona o kontrole vývozu zbraní považujú za „nadbytočné obranné predmety“, boli oficiálne odovzdané Ukrajine, uviedol predstaviteľ obrany. Ďalších 11 Mi-17 je uložených na leteckej základni Davis-Monthan mimo Tucsonu. Pentagon by ich mohol poslať na Ukrajinu už tento víkend, povedal predstaviteľ obrany a varoval, že presný dátum určí „veľa faktorov“ vrátane počasia.

Vojenský personál na Ukrajine, v bývalom sovietskom štáte, má viac skúseností s používaním ruských vrtuľníkov ako amerických Chinookov alebo Black Hawkov, povedal Dempsey.

Tento komfort s vybavením ruskej výroby viedol k tomu, že ostatné európske krajiny súhlasili s poskytnutím kľúčových zbraní zo sovietskej éry, ktoré môžu Ukrajinci ľahko použiť v boji. Slovensko napríklad súhlasilo s odoslaním svojho ruského systému protilietadlovej protiraketovej obrany S-300 po tom, čo Washington ponúkol, že ho nahradí náhradnou batériou pokročilejších rakiet Patriot. Vlády Poľska a Českej republiky poskytli tanky T-72 ruskej výroby aj Ukrajine.

https://www.washingtonpost.com/…helicopters/

Reakcia ruskej strany na porušenie medzinárodného práva bola stručná a vecná:

“Toto chápanie bolo právne zakotvené v príslušnej zmluve a certifikáte konečného užívateľa, kde je čierne na bielom napísané, že uvedené vrtuľníky majú byť dodané do Afganskej islamskej republiky pre jej ozbrojené sily. Iba takto a nič iné. Tieto však právne obmedzenia, ako vidíme, nie sú pre Washington prekážkou v jeho bezuzdnej túžbe pumpovať zbrane do Kyjeva,“ pove­dala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová.

https://mid.ru/…/id/1816150/

Nám sa tento Certifikát konečného užívateľa podarilo získať. A čuduj sa svete, je tam napísané presne to isté čo v zmluvách o dodávke MiG29 pre slovensko… Odberateľ sa zaväzuje dodať tento materiál výlučne Islamskej republike Afganistan a nedodať tento amteriál tretej strane bez súhlasu Ruskej federácie …

https://www.prinasamenadej.sk/…tificate.PDF

PS: Slovensko od americkej strany nakúpilo stíhacie lietadlá F16 najmodernejšej verzie BLOCK 70/72. Čo keby sa nová slovenská vláda, v rámci morálnej satifaskcie voči ruskej strane rozhodna vyhlásiť 2–3 „naše“ F16-ky za nadbytočné ako to urobila americká strana a reexportovať ich ruskej strane na účely štúdia a reverzného inžinierstva? Nájde sa na slovesku politik ktorý by to urobil? Odpovede hľadajte v septembri na volebných hárkoch…