05. február 2019

Šéfredaktor Aktuality.sk bráni spolumajiteľa Penty a informáciu, že by bol Haščák objednávateľom Kuciakovej vraždy bagatelizuje

Alena Zsuzsová povedala, že Jaroslav Haščák prostredníctvom médií rozšíril informáciu, že za objednaním Kuciakovej vraždy prostredníctvom Zsuzsovej stojí Marian Kočner, aby tým odpútal pozornosť od svojej osoby. Peter Bárdy ako šéfredaktor Aktuality.sk napriek týmto závažným informáciám stále poukazuje na Kočnera a Zsuzsovej výpoveď bagatelizuje.

Zavraždený novinár Ján Kuciak pracoval pre portál Aktuality.sk ako investigatívny reportér a vo svojich článkoch sa výlučne venoval informáciám ohľadne Kočnera, vratkám DPH podnikateľa Ladislava Bašternáka, bezpečnostnej firme Bonul a prepojenia na stranu Smer-SD.

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Pavol Forisch so svojim kolegom Stanislavom Žiaranom v relácii Informačná Vojna dňa 30. novembra 2018 uviedli, že práve oni boli tie osoby, ktoré Kuciakovi posúvali informácie o neskôr medializovaných kauzách Mariana Kočnera. Vyjadrili sa tiež, že novinára zásobovali aj poznatkami podobného charakteru o spoločnosti Penta.

Napriek závažným informáciám o Pente, ktorej spolumajiteľ Jaroslav Haščák figuruje v úplatkárskej kauze Gorila - z čias druhej Dzurindovej vlády, sa Kuciakove publikované články tejto spoločnosti netýkali. Nie je však vylúčené, že sa touto firmou zavraždený novinár zaoberal, čo však musia potvrdiť alebo vyvrátiť vyšetrovatelia vraždy.

Komentár šéfredaktora Aktuality.sk k informácii, že Zsuzsová označila za ďalšieho objednávateľa Kuciakovej vraždy majiteľa Penty Jaroslava Haščáka:

Obvinená z vraždy Jána Kuciaka Alena Zsuzová si chce zachrániť krk. Aj preto ukazuje na nových a „nových objednávateľov vraždy".

Čierna vdova, ktorá mohla stáť aj za popravou bývalého primátora Hurbana Lászloa Basternáka, už takto obvinila napríklad Daniela Lipšica, alebo údajne aj spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka.

Teraz by bolo jednoduché a určite aj efektívne voziť sa na Pente a Haščákovi. Penta je firma s asi najtoxickejším menom na Slovensku a jej šéf sa teda tiež neteší extrémnej popularite v médiách ani vo verejnosti. Ale, pokiaľ by sme údajné Zsuzsovej obvinenie Haščáka legitimizovali, stali by sme sa súčasťou podivnej hry, resp. šou, ktorú Zsuzsová hrá za mrežami nitrianskej väznice.

Cieľ Zsuzsovej taktiky môže byť ochrániť seba a Kočnera. A možno niekoho, ku komu majú blízko a koho meno sa síce už niekoľkokrát povedalo, ale zataľ len okrajovo. Kočner síce ešte nie je obvinený, ale všetky nitky smerujú k nemu. On mohol byť tým, kto nariadil odstránenie Jána Kuciaka. A on mohol najať volavku Zsuzsovú, ktorá zrejme pre neho zbierala kompromitujúce materiály na vplyvných ľudí.

Zsuzsová dnes vie, že má problém a že Kočnerovi kamaráti na prokuratúre, v polícii, na súdoch a v politike už zrejme veľmi nepomôžu. A tak sa chráni. Už nemá veľmi veľký priestor na taktizovanie. Jej ochranu mal predsa na starosti vždy niekto iný. Ona mala len písať mužom, ktorí mali alebo majú vplyv. A o zvyšok sa nemusela starať.

Áno, bolo by ľahké rozohrať hru, že za vraždou stála vplyvná finančná skupina. Ale bolo by to hlúpe, vypočítavé a neprofesionálne. Hrať Zsuzsovej hru je veľmi nebezpečné. Je tu totiž veľká časť spoločnosti, ktorá relativizuje vážnosť vraždy Jána a Martiny. Sú tu takí, ktorí posielajú novinárom správy, že by mali popraviť aj ich. Sú tu politici, ktorí znevažujú prácu nezávislých médií a radikalizujú spoločnosť.

Hrať Zsuzsovej hru, stať sa súčasťou jej šou, je krok, ktorý môžu všetci zúčastnení ľutovať. Ona vie, prečo to robí - prečo písala Lipšicovi, Glváčovi a ďalším. Zsuzsovej ide o krk a bude robiť maximum preto, aby ochránila seba, Kočnera a možno aj niekoho iného, kto je spolu s nimi v tom celom namočený - a koho meno sa ešte oficiálne nespomína.

Keď si pozriete, komu sa Ján Kuciak venoval najprecíznejšie a do hĺbky, prídete na to sami.