27. marec 2019

Kočnerov výhražný telefonát prišiel krátko po stretnutí Kuciaka s Pentou

Investigatívne Centrum Jána Kuciaka zverejnilo archivovanú správu zavraždeného novinára, ktorá potvrdzuje, že výhražný telefonát od M. Kočnera prišiel krátko po stretnutí s predstaviteľmi Penty k článku o mäsokombináte Mecom.

Keď šéf Penty Jaroslav Haščák v rozhovore pre Aktuality.sk vysvetľoval esemesku od Kočnera o odj…ní ču…a, povedal, že články zavraždeného novinára Jána Kuciaka nevnímal ako príliš kritické.

„Nemal som pocit, že by o nás písal príliš často. Iní novinári sa venujú aktivitám Penty oveľa viac. Na Kuciakove články o kauze Panama Papers a Privatbanke si ani konkrétne nespomínam,“ povedal J. Haščák.

Investigatívne Centrum Jána Kuciaka (ICJK) z archivovanej konverzácie zosnulého zistilo, že novinár si vypočul vyhrážky od M. Kočnera len krátko po tom, ako šiel na stretnutie s predstaviteľmi Penty k článku o mäsokombináte Mecom.

Z archivovanej správy J. Kuciaka vyplýva, že novinár mal k dispozícii „tonu“ materiálov týkajúcich sa ďalších podvodov M. Kočnera a tiež finančnej skupiny. Začal sa im však venovať až po tom, ako polícia začala trestné stíhanie pre falšovanie listín v jednej z firiem Penty.

Telefonát po stretnutí

Na stretnutie s predstaviteľmi Penty mal prísť Ján Kuciak 5. septembra 2017, teda pár dní po zverejnení článku o trestnom stíhaní za falšovanie dokumentov, ktoré sa malo týkať Mecomu.

Podľa slov hovorcu Penty Martina Danka pre ICJK išlo o „štandardné stretnutie medzi respondetmi a novinárom“ a zúčastnili sa ho aj hovorca Penty Gabriel Tóth a Marián Slivovič, manažér zodpovedný za spoločnosť Mecom.

J. Kuciakovi podľa M. Danka chceli len vysvetliť, že išlo o vykonštruovanú kauzu, ktorá má Mecomu poškodiť.

O necelú polhodinu po stretnutí novinárovi volal M. Kočner. Ide o už známy telefonát, v ktorom sa mu podnikateľ vyhráža, že naňho aj na jeho rodinu bude „zbierať špinu“. Penta popiera, že by o ich stretnutí s J. Kuciakom podnikateľa informovali.

Šéfredaktor Aktualít, pre ktoré J. Kuciak písal, o stretnutí s Pentou nevedel a nespomínal si ani na to, že by novinár pripravoval ďalšie články o tejto finančnej skupine. J. Haščák podľa vlastných slov spočiatku predpokladal, že ho zavraždili, lebo sa dostal „k informáciám, o ktorých niekto nechcel, aby boli zverejnené”.

Prskanie na Valčeka

Kauze Mecom sa venoval aj novinár denníka Sme Adam Valček. Jaroslav Haščák v rozhovore pre Aktuality opísal aj ich stretnutie po tom, čo vyšiel v Sme článok o podanom návrhu na konkurz firmy Mecom.

„Išiel som vtedy po chodbe, práve som telefonoval s Világim o tých benzínových kartách. Keď som v zasadačke zbadal Valčeka, otvoril som dvere a začal expresívne prskať, čo to píše za p…...y. Bol to emocionálny výbuch, Adam bol zhrozený,“ povedal J. Haščák.

Uviedol, že sa po rozhovore so šéfom vydavateľstva Petit Press A. Valčekovi ospravedlnil a uznal, že „prestrelil“.