27. marec 2019

Penta si zavolala Kuciaka a krátko na to sa mu ozval nervózny Kočner

Ján Kuciak vtedy riešil firmu Mecom.

BRATISLAVA. Vyhrážky Mariana Kočnera o "zbieraní špiny" si Ján Kuciak vypočul len krátko po tom, ako v septembri 2017 malo začať jeho stretnutie s predstaviteľmi Penty k článku o mäsokombináte Mecom.

Penta si Kuciaka zavolala 5. septembra 2017 pár dní po jeho článku o trestnom stíhaní za falšovanie dokumentov, ktoré sa malo týkať mäsokombinátu Mecom. To patrí do portfólia skupiny.

Keď prišiel na stretnutie s predstaviteľmi Penty do budovy Digital Park po 20-ich minútach mu zavolal nervózny Kočner.

"Penta nasadila krízové PR a presviedčali, že ich niekto vydiera, nech počkám a že oni to vysvetlia. Včera na 13.00 som šiel do Digital parku,“ písal Ján Kuciak vo facebookovej komunikácii. „Už o 13:20 mi volal Kočner a spustil. Bol nervózny a vypenil," dodal.

"Začnem sa zaujímať pán Kuciak teraz ja o vás, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať a budem aj ja o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem pán Kuciak," povedal vtedy Kočner Kuciakovi.

Zistilo to Investigatívne Centrum Jána Kuciaka z archivovanej Kuciakovej komunikácie.

Reagovalo tak na rozhovor šéfa Penty Jaroslava Haščáka pre Aktuality.sk, v ktorom Haščák opísal, že články Jána Kuciaka čítal len sporadicky a väčšinou sa netýkali Penty.

"Nemal som pocit, že by o nás písal príliš často. Iní novinári sa venujú aktivitám Penty oveľa viac. Na Kuciakove články o kauze Panama Papers a Privatbanke si ani konkrétne nespomínam," povedal Haščák.

Kočner vypenil

Kuciak v komunikácii na facebooku opisoval, že mu dal nejaké materiály človek, ktorý sa súdil s Marianom Kočnerom. Týkali sa biznisu Kočnera a najmä Penty.

Kuciak dodal, že sa im nevenoval, až kým polícia nezačala trestné stíhanie za falšovanie dokumentov.

Penta vraj nemala výhrady

Stretnutie potvrdil aj hovorca Penty Martin Danko s tým, že na ňom bol hovorca Penty Gabriel Tóth a Marián Slivovič, manažér zodpovedný za spoločnosť Mecom.

"Išlo o štandardné stretnutie medzi respondentmi a novinárom," povedal Danko investigatívnemu centru.

“Voči obsahu tohto článku sme nemali žiadne výhrady. Našim cieľom bolo vysvetliť Jánovi Kuciakovi, že sa jedná o vykonštruovanú kauzu, ktorú vedú pochybné osoby s cieľom poškodiť spoločnosť Mecom,” dodal Danko.

Danko poprel, že by o stretnutí Penta informovala Kočnera. “Nikto z Penty na túto tému nikdy s Marianom Kočnerom nekomunikoval,” tvrdí Danko.

Stretnutie s Adamom Valčekom

K situácii v Mecomu mal v Digital Parku o rok skôr ako Kuciak stretnutie aj reportér SME Adam Valček.

Haščák v rozhovore pre Aktuality.sk opísal situáciu, ako v Digital Parku začal nadávať, keď tam stretol Valčeka krátko po tom, ako v SME vyšiel jeho článok o podanom návrhu na konkurz firmy Mecom.

"Išiel som vtedy po chodbe, práve som telefonoval s Világim o tých benzínových kartách. Keď som v zasadačke zbadal Valčeka, otvoril som dvere a začal expresívne prskať, čo to píše za p…...y. Bol to emocionálny výbuch, Adam bol zhrozený,“ povedal Haščák.

Valček preto na situáciu upozornil svojich nadriadených v redakcii.

„Neskôr som hovoril so šéfom vydavateľstva Alexejom Fulmekom, ktorý mi vyčítal, že som nemal použiť taký slovník. Uznal som, že som prestrelil a ospravedlnil som sa,“ povedal Haščák.