06. október 2016

Mecom je v konkurznom konaní. Firma s 1850 ľuďmi bankrot odmieta

Mecom, ktorý je považovaný za najväčší mäsokombinát na Slovensku, je ohrozený bankrotom. Informáciu priniesol web Sme.sk s tým, že konkurz Mecomu žiada ukrajinská firma.

„Začatie konkurzného konania je len formálny akt a dôsledok obchodného sporu so spoločosťou Mecom Ukrajina,“ reaguje Ladislav Čechovič zo spoločnosti Carnibona Group, pod ktorú Mecom Group patrí.

Zostávame stabilným lídrom, tvrdí zástupca Caniborny

Caniborna Group vlastní investičná skupina Penta. Spadajú pod ňu aj prevádzky Mecomu v Bratislave, v Lučenci a v Humennom, plzenský Schneider a Kaise a Csabahús v Maďarsku.

Celá skupina obvinenia ukrajinského žalobcu, ktoré sa týkajú minulej spolupráce medzi spoločnosťami, odmieta. Čechovič uisťuje, že udalosť nemá žiaden vplyv na aktuálnu ani budúcu obchodnú prevádzku Mecom Group.

Denník Sme tvrdí, že skupina Penta na mäse dlhodobo prerába. Majitelia Mecomu sú však presvedčení, že ich spoločnosť naďalej zostáva stabilným lídrom na trhu s mäsovými výrobkami. „Spoločnosti Mecom Group sa naopak v posledných rokoch darí a po viacerých reštrukturalizačných opatreniach dosiahla minulý rok veľmi dobré výsledky,“ tvrdí Čechovič.

Haščák o biznise s mäsom ako o historickom omyle

Zástupcovia Penty v minulosti už kúpu Mecom Group viac ráz oľutovali. „Preklínam deň, keď som aj ja zdvihol ruku, že Mecom kúpime. Nič sme takto draho nekúpili. Mäso je náš jediný naozaj problémový biznis a historicky najväčší omyl,“ vyhlásil partner Penty Jaroslav Haščák pred tromi rokmi v rozhovore pre týždenník TREND.