18. december 2017

Dezinfikovali mäsokombinát na východe Slovenska. Všetko pre nakazenú slaninu

Analýzou sa totiž podľa veterinárov v dvoch vzorkách slaniny vyrobenej v tomto závode zistila prítomnosť Listerie monocytogenes.

K dezinfekcii nad rámec bežných sanitačných opatrení došlo podľa výrobného riaditeľa spoločnosti Miroslava Matviju od príjmu mäsa až po expedíciu výrobkov.

„Sanitované boli všetky pracovné pomôcky, priestory, stroje. Otvárali sme chladiče, chladiace jednotky. Prizvali sme si externú firmu, ktorá nám spravila komplet sanitáciu klimatizačných jednotiek,“ uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii. Prijali aj ďalšie opatrenia.

Na konci sanitácie odobrali v prítomnosti veterinárov cez 100 sterov z prevádzky. Rozbory budú prebiehať v štátnom akreditovanom laboratóriu v Košiciach. „Sme presvedčení, že budú bez problémov. Spravili sme všetky možné technické opatrenia, aby sme zabránili ďalšiemu výskytu,“ doplnil generálny riaditeľ spoločnosti Ladislav Čechovič.

Škodlivé pre človeka?

Podľa neho je v tomto prípade dôležité rozlišovať početnosť a prítomnosť. „Listéria sa vyskytuje principiálne všade, ale iba určité množstvo môže byť pre človeka zdraviu škodlivé,“ poznamenal s tým, že všetky tie pozitívne nálezy, ktoré mali, boli v rámci tolerancie. Jedinou teoretickou možnosťou, ako sa tam dostala, je podľa neho to, že došlo ku cross kontaminácii z mäsa, ktoré vstupuje do závodu.

Podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša, RVPS v Humennom odporučili na poslednej koordinačnej rade, aby nariadil hĺbkovú očistu a dezinfekciu samotnej fabriky.

„Oni to kontrolovali, robili stery, aby tá účinnosť mohla byť vyhodnotená. Zatiaľ my na ŠVPS SR sme výsledky nedostali, ale predpokladám, že dopadli pozitívne a ďalej sa budeme tomuto subjektu venovať, hlavne finálnym výrobkom, ktoré pôjdu na trh, aby sme naozaj vylúčili akékoľvek ohrozenie spotrebiteľa výrobkami z daného podniku,“ uviedol pre TASR.

Zvýšené kontroly

V prevádzke v Humennom boli podľa neho za posledné obdobie hlásené, či už opodstatnené, alebo neopodstatnené prípady kontaminácie potravín listériou. „Pre nás je to akýmsi vodítkom, že je to riziková fabrika, čiže robíme zvýšenú kontrolu,“ poznamenal. Tá spočíva hlavne vo zvýšenej frekvencii odberu vzoriek výrobkov, čo realizuje samotný výrobca aj dozorujúci orgán. „Takisto kontrolujeme ďalšie vstupy a výstupy, ktoré súvisia s výrobou potravín,“ doplnil.

Podľa Bíreša sa listéria vyskytuje všade. Ku kontaminácii v potravinárskej fabrike podľa neho môže dôjsť cez vstupnú surovinu, budovy, v ktorých sa produkty vyrábajú, technické zariadenia, človeka, ktorý je bacilonosičom, vodu, ale aj hlodavce, ak sa nerobí pravidelná deratizácia.

„Preto v rámci tzv. bodov kontroly tých hlavných rizík je neskutočne dôležité, aby takýto potravinársky závod mal urobenú tzv. pasportizáciu, kedy a akým spôsobom môže dôjsť ku kontaminácii výroby,“ uzavrel.